Ce înseamnă PFA ?
Persoana fizică autorizată (PFA-ul) este cea mai simplă formă sub care o persoană fizică poate desfășura individual şi independent activităţi economice, folosind în principal forța sa de muncă. Desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau cele familiale este reglementată în legislaţia românească prin Ordonanţa de urgenţă nr. 44/2008, în vigoare de la 25 aprilie 2008.
Activitățile economice ale unui PFA pot fi desfășurate în toate domeniile, meseriile, ocupațiile sau profesiile pe care legea nu le interzice în mod expres pentru libera inițiativă.
Persoana Fizică Autorizată se poate înregistra prin Registrul Comerțului, caz în care Registrul Comerțului emite un certificat de înregistrare sau, în cazul profesiilor liberale, prin ANAF, situație în care ANAF emite un certificat de înregistrare fiscală.
Costurile înfinţării unui PFA sunt zero.
O persoană fizică autorizată poate fi plătitoare de impozit în sistem real (plăteşte către stat 10% din profit, fară să depăşească plafonul de 12 salarii minime brute) sau prin impozitare pe normă de venit (plăteşte toate taxele aferente unui salariu minim pe economie).
Plata contribuţiilor către CAS şi CASS sunt facultative, rămânând la alegerea titularului dacă doreşte să le plătească.
Însă, aceste devin obligatorii în momentul în care titularul realizează un profit (în decursul unui an) mai are de 12 salarii brute minime, astfel în decursul anului respectiv fiind obligat să plătească taxele aferente CAS şi CASS.
Gestionare eficientă
Promovare
Prelucrare date
Serviciile oferite de noi
Avantaje şi dezavantaje

AVANTAJE
Evidenta contabile simplificata, deci mai ieftina;
Modalitate simpla de înregistrare şi radiere de la Registrul Comertului;
Poate dispunde de incasarile PFA-ului in scop personal , fara justificari.
Exceptie fac incasarile in contul bancar. Impozitare mai avantajoasa pentru anumite tipuri de activitati;

DEZAVANTAJE
Raspunde in fata institutiilor statului si a tertilor cu intraga sa avere;
Numar limitat de salariati – 3;
Numar limitat de activitati economice desfasurate – 5;